Ordbogen for kamera køb

Under jagten på det nye kamera eller tilbehør der til, er det ikke altid lige nemt og forstå de mange tekniske termer. I denne ” ordbog ” vil jeg prøve og gøre det mere forståeligt

– Denne ordbog er under opbygning og der bliver løbende tilføjet emner samt information.
Søger (OVF/EVF)
Kamera sensor
Kamera objektiv
Prime Objektiv
Telezoom
Megapixel
Digital stabilisering

Søger

Søger (OVF/EVF)

En søger på et kamera som man ofte siger på dansk, er der hvor man kigger med øjet for at se sit motiv. Der findes to forskellige typer søgere
Rundt omkring selve søgeren er der som regel en gummi kant for at gøre det behageligt når man skal have øjet helt tæt på.
Som nævnt er der to forskellige typer af søgere alt efter hvilket kamera man køber, og der kan være ganske stor forskel på hvilken der er bedst samt hvilken man foretrækker:

⦁ Elektronisk søger – EVF:

En elektronisk søger eller forkortet EVF, er basalt set en lille skærm du placerer øjet foran, omkring 0.5″ i mange tilfælde.
Denne skærm er af typen OLED, og man vil altså opleve at der kan være en væsentlig forskel på kvaliteten af disse. Dette handler om at opløsningen på disse OLED skærme er forskellige alt efter om man køber et kamera i den billige ende, eller om det er et i den høje ende – Lidt ligesom der er stor forskel på en VW up og en Audi.

De elektroniske søgere har en række fordele. Det er som nævnt et billede der overføres elektronisk, hvilket giver mulighed for at tilføje en masse ekstra information, man kan se forskellige effekter inden billedet tages samt zoome ind og ud.
Det at man på en EVF får vist det nøjagtige billede man tager, kan jo også være en fordel.

⦁ Optisk søger – OVF

En optisk søger eller OVF forkortet, og er altså ikke en OLED skærm der kigges ind i, men derimod en optisk vej ned gennem sit kamera. Ved den elektronisk søger kan der opleveres forskel i kvaliteten af de forskellige søgere, og præcis det samme vil man kunne opleve ved de optiske.
I langt de fleste billigere spejlrefleks vil der sidde det der kaldes et Pentaspejl, som fx kun viser 95% af det billedet man er igang med at tage. Derudover kan der være en forskydning i forhold til det ens objektiv kigger på, og der vil derfor være “hjælpe” linier i søgeren der viser denne forskydning.
Går man op i prisklasse finder man en Pentaprisme søger der viser 100% af billedet, præcis som man oplever med den elektroniske søger. Disse vil også følge ens objektiv og altså ikke have en forskydning, samt lysmæssigt er forskellen på en prisme kontra et spejl ganske massiv.
Kamera sensor

Hvilken billede sensor der sidder i dit kamera samt størrelse på denne har utrolig meget at sige omkring hvordan dit kamera håndtere ting som lysforhold, billede kvalitet osv.

Det overstående billedet viser  hvordan de forskellige sensorer er i størrelse, og som det ses er forskellen ret markant.
Når lyset  indfanges af et objektiv er det sensoren det rammer, og jo større denne flade er desto mere lys kan kameraet indfange.

I mange kompakt kamera vil der ofte være placeret en 1/2.3″ sensor og i de bedre modeller er man ofte oppe i 1/1.63″ sensor.
Et Sony RX100 der ligger pænt i toppen benytter en relativ stor 1″ sensor, hvilket man sjældent ser i små kamera huse.
Micro Four Thirds også kendt som 4/3″ er en standard som Panasonic og Olympus har samarbejdet omkring, og begge bruger idag.

Går vi lidt op i størrelse kommer APS-C formatet der bliver brugt i de fleste spejlrefleks samt spejlløse kameraer. De fleste der køber et spejlrefleks kamera vil finde denne størrelse sensor i deres hus.Vil man have toppen kommer man op i det format der hedder Full Frame eller forkortet til FF der svarer til en 35mm film rulle. Grundet den meget store størrelse er dette en dyr sensor at fremstille, så man er hurtigt oppe på 8-9000 kr.

 

Objektiver

Når der bliver talt om et kamera objektiv, er det den linse der sidder foran på kameraet, og indtager alt lys fra det man ønsker at tage billeder af og har derfor en kæmpe betydning for kvaliteten.
Et objektiv finder i stort set alle prisklasser samt til at dække alle behov man nu må have.
Objektivet består af en helt række glas der er slebet, placeret samt formet for at indfange lyset, og i bedst mulig kvalitet. Dette er altså ikke bare et enkelt stykke glas og man vil derfor også finde ud af at priserne på objektiver nemt kan overgå den man har givet for sit kamera – Altså en udgift man bestemt skal have med i tankerne.
Prime Objektiv

Et prime objektiv er uden zoom område, altså en fast brændvidde.
Køber man et nyt spejlrefleks kamera eller et spejlløst system kamera, følger der som regel et objektiv med til dette. Det er ofte et 18-55mm zoom objektiv, Her har man mulighed for at komme igang, og øve sig. og opstår der så et behov for mere zoom eller bedre lysstyrke er det et hav af valgmuligheder

Fordelen ved et prime objektiv er at man har et område at arbejde med, og derfor fleksibelt hvilket de fleste foretrækker. Ofte ligger blænden på disse fra 1,8 i ” top” til 1,2 i bunden, hvor blænde 1,5 oftest koster mere end selve kameraet hvor imod 1,8 står omkring 1000kr.
Ved et prime objektiv mister man det fleksible i at have Zoom, men man får et væsentligt mere lysstærkt objektiv.

Man er derfor “låst” til en given afstand, men det giver faktisk rigtig fin øvelse til at blive lidt kreativ, og ellers fungere ens ben ganske godt til zoom. Til gengæld for dette “offer” får man altså langt mere lys, og det kan virkelig mærkes hvis man kun har kit zoom objektivet.

Nogle af de mest populære blændvidder er 35mm samt 50mm, der findes i F1.8 udgaver hos alle producenterne til kun omkring 1000 kr. En 35mm F1.8 vil derfor kunne købes uden at ofte en del, og man kan opleve den store forskel med en lavere blænde.

35mm samt 50mm bliver ofte kaldet portræt objektiverne, men ellers findes prime objektiver i mange forskellige brændvidder, uanset om det er et 14mm vidvinkel, eller et 800mm super tele.
En ekstra gevinst ved at prime objektiv er at man som udgangspunkt får et objektiv der både fylder samt vejer mindre.

Populære prime objektiv:
Canon EF 50MM/1.4 USM
Canon EF 50MM/1.8 II
Canon EF 85mm f/1.2L USM II
Nikon AF-S DX 35MM/1,8 G
Nikon AF-S 50MM/1.4 G
Nikon AF 50MM/1.8 D
Nikon AF-s 85mm F/1.4G FX

Tamron og Sigma laver lige ledes prime objektiver til de fleste kamera.  tjek med dine lokale fotohandler for at få en liste over objektiver der passer til dig kamera.
Megapixel

For bare få år sidden var vi midt i det store Megapixel race, hvor det galt om at få lanceret et kamerma med så mange megapixel som muligt. Nu er vi nået det en normal på 16-20 Mega pixel for et normalt kamera, og det er mere end rigeligt for antallet af megapixels fortæller, hvor mange millioner prikker, der er placeret på kameraet sensor.  Jo flere pixels kameraet har, jo større kan billederne efterfølgende beskæres eller printes.

Megapixels har intet at sige, når man snakker om, hvor godt et digital kamera er, da det er mindst ligeså vigtigt, at billedet er skarpt frem for, hvor stort det kan printes.

Et 8 megapixel billede taget med et lommekamera kan printes i op til 50x70cm uden store problemer, hvis det er skarpt. Et 8 megapixel billede taget med et SLR-kamera kan printes i 70x100cm uden problemer. Grunden til den større størrelse er, at objektiver til SLR-kameraer er i en bedre kvalitet end i kompakte kameraer, og derfor er der flere detaljer til print.

Billedstabilisering

Billedstabilisering er den enhed, der går ind og modvirker rystelser lavet af fotografen selv. Der er to former for stabilisering:

Digital stabilisering – her skruer man op for følsomheden (ISO).

Mekanisk stabilisering – Her kompenserer en mekanisk del i enten kamerahus eller objektiv for de rystelser, der laves når billedet tages. Denne form for stabilisering er den mest normale.
for at gøre det bare lidt mere forvirrende har hver producent deres egne beskrivelser / forkortelser herfor.

Canon IS (Image Stabilizer), Nikon VR (Vibration Reduction), Panasonic OIS (Optical Image Stabilizer) – disse mærker har stabilisering i objektivet.

Olympus is (image stabilizer), Sony SSI (SteadyShot Inside), Pentax SR (Shake Reduction) – har alle stabilisering i kamerahuset.

For de objektivproducenter der tilbyder stabilisator hedder Sigma’s stabilisator OS (Optical Stabilization), mens den hos Tamron hedder VC (Vibration Compensation).Sensor

Spejlrefleks kameraer produceres med to forskellige sensorer –  APS-C ( CROP )  og Fullrame

Sensorstørrelse

Billedsensorer kan være mange forskellige størrelser. Prisen på DSLR-kameraet afhænger ind i mellem af, hvor stor sensoren er. Jo større, desto dyrere. Ikke fordi det nødvendigvis er det eneste rigtige med en stor sensor, men fordi den er dyrere at producere. På professionelle spejlreflekskameraer er sensorens størrelse normalt 24x36mm eller større, mens man på amatør- og semiprofessionelle kamera er sensoren normalt en smule mindre i APS-C formatet.

Denne Artikel opdateres løbende… Sidst opdateret August 2017

Facebook kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *